Forskning och källmaterial

TIDSKRIFTSARTIKLAR

Elin Larsdotter Heiva — hennes liv och släkt. Publicerad i Norrbottens hembygdsförenings årsbok 2016.

Hannun Jussa och hans barn. Publicerad (i något annan form) i Släktforskarnas årsbok 2017.

Isak Poromaa och svälten. Publicerad i Tidskriften Meänmaa Nr. 4/2018.

Meänkieli i Dagligt Allehanda 1778. Publicerad i Tidskriften Meänmaa Nr. 1/2020.

Namnet Tornaeus väg genom släkter och sekler. Publicerad i Tidskriften Meänmaa Nr. 2/2020.

SLÄKTUTREDNINGAR

Kuoksusläkten i Kuoksu, Kurravaara och Jukkasjärvi 1539-1930 (PDF-fil). Släktutredning.

Dokumentsamling för Kuoksusläkten och Lassila gård (PDF-fil). Avskrifter av dokument i offentlig och enskild ägo. Innehåller även en kortare släktutredning av Kuoksusläktens Kuoksugren (Kuoksu, Johansson, Isaksson, Pettersson, Grusmark). Ny version från 2019.

Familjeregister för Kuoksu by 1642-1900. Publicerad i ”Släktforskarnas årsbok” 2011 (PDF-fil).

Birkarlssläkter i Övre Tornedalen (PDF-fil). Ett sammandrag av boken ”Birkarlssläkter i Övre Tornedalen 1539-1800″. Källförteckning (PDF-fil). En kortare version av sammandraget publicerades i ”Släkt och Hävd” 2010:2.

Erik Tomasson Mämmi i Lainio och hans släkt (2009 års version). Släktnamn: Lainio, Soppero, Jysky, Antti, Kurvander, Kassa, Isaksson i Kassa, Måna, Joensuu (PDF-fil).

Den äldre släkten Flygare i Tornedalen (2009). Släkten Flygare vid Kengisverken och i Torneå stad (PDF-fil).

Släkterna Holmström vid Kengis bruk (2009) (PDF-fil).

”Hyvä Maunu Martinpoika” och hans släktkrets. Publicerad i ”Släktforskarnas årsbok 2007″. En utredning i fyra led av Måns Mårtensson Karesuandos ättlingar i rakt nedstigande led (PDF-fil).

Släkten Keisari från Vettasjärvi (2010). Släkten Keisari i Vettasjärvi, Siggevaara, Rautusvuoma, Lainio och Muonio. Publicerad i ”Släktforskarnas årsbok 2004″. Detta är en nyare version av texten (PDF-fil).

Släkten Kemiläinen från Lainio (2009). Släktgrenar: Kemiläinen i Lainio, Kemi i Svappavaara, Kemiläinen i Rautusvuoma sameby, Johansson i Sevujärvi, samt några släktgrenar Knudsen och Henriksen i Ibestad och Trondenes (PDF-fil).

Den äldre släkten Koberg i Tornedalen (2009). Släktgrenar: Koberg i Torneå och Kengisverken, Berg i Torneå stad, Evensen i Kvalvik och Elvebakken, Lyngen (PDF-fil).

Släkten Kätkäsuando och dess förgreningar, främst i Muonio, Karesuando och Enontekiö socknar. Släktgrenar: Aidantausta, Palojoensuu, Vittikko, Naalisvaara, Muotkajärvi, Kiviniemi, Maunu, Rautio, Överberg, Songamuotka, Trosten, Proski, Lassinheikki, Alatalo (PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Släkten Lampa från Kieksiäisvaara. Släktgrenar: Lampa och Mäkitalo i Kieksiäisvaara, Lampa i Kainulasjärvi, Barsk i Erkheikki, Juhonpieti och Aareavara, Poromaa i Junosuando (PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Släkten Mikonheikki i Parakka  (2009).Släktgrenar: Mikonheikki, Parakka, Parakkavaara i Parakka, Parakka i Kengis och Muonio, Stormlod i Pajala, Kotakorva i Alamuonio (PDF-fil).

Den yngre släkten Mämmi från Turtola (2010). Släktgrear Mämmilä i Turtola, Mämmi i Karesuando och Saivomuotka, Karsikko i Muodoslompolo, Pedersen i Bondenaes, Kistrand, Norge, Anundi i Saivuomuotka och Muonionalusta, Karbin i Juoksengi, Lampa i Juoksengi, Pello, Suaningi och Kivijärvi, Taavo i Juoksengi, Taaveniku (Nivanranta) i Juoksengi (PDF-fil).

Släkten Närvä i Nedertorneå, Karesuando och Norge (2010)(PDF-fil).

Olkkuri En birkarlssläkt med alla dess förgreningar. (ca. 1539-1930). Detta 2003 års internetupplaga av ”Birkarlen Olof Joensson (Olkkuri) i Kainuunkylä och hans ättlingar 1485-1925″. En nyare pappersupplaga finns. Inga ändringar kommer att göras i denna digitala upplaga, trots att den är föråldrad.(PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Olli i Pyhäjärvi En gren av birkarlssläkten Poika i Turtola (1539-1900) (PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Partapuoli. En samisk släkt, främst i Talma och Saarivuoma samebyar.(PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Isak Isaksson Perälä och hans släkt (2012) (PDF-fil).

Släkten Poidnak — Rautio — Snällfot — Ylikodanmännikkö (2010) (PDF-fil).

Den äldre släkten Poromaa i Junosuando (PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker). Vad gäller den Poromaa-släkt som härstammar från predikanten Isak Johansson Lampa-Barsk-Poromaa — se Släkten Lampa från Kieksiäisvaara.

”Fransmannen i Svappavaara” – om släkten Servios tidigare led. Publicerat i något nummer av ”Släkthistoriskt forum”  2011.

Similä i Vihanti, Norge, Tuolluvaara och Muodoslompolo. En gren av en släkt Hyvärinen (PDF-fil. Utredningen var tidigare en fil i html-format, varför typografin inte är särskilt vacker).

Släkten Stjernström i Jukkasjärvi (2009) (PDF-fil).

Släkten Stöckel i Kemijärvi, Kemi, Rovaniemi socknar och i Kattuvoma, Jukkasjärvi sn. (1752-1920). Med sägner och teorier om släktens ursprung, samt en antavla för Herman Fredrik Stöckel och hans hustru Anna Kajsa Hansdotter Pohjanen. Uppgifterna om predikanten Johan Petter Stöckels far har rättats år 2021.

Släkten Söderström från Mettä-Dokkas (2010) (PDF-fil).

Släkten Taro i Taroniemi (2009) (PDF-fil).

Den äldre släkten Vanhainen i Erkheikki (2006) (PDF-fil).

  ANTAVLOR

Antavla för Erik Kuoksu och Johanna Kuoksu Sköld (2007).

Antavla för Johan Aaro Koivisto i Tengeliö (2009).

Antavla för Uno Isovaara i Kiruna (2010).

Antavla för Edit Astrid Taavo i Lysekil (född i Juoksengi) (2013).

Antavla för Hannes William Fredrik Alatalo, sedan Nergård, i Kompelusvaara (2012).

Antavla för Rosa Vikström i Lovikka (2006).

  AVSKRIFTER AV KÄLLMATERIAL

ENONTEKIS KYRKOARKIV

Utdrag ur Enontekis sockens kyrkoräkenskaper och räkenskaper för fattigmedel.

JUKKASJÄRVI KYRKOARKIV

Ministerialböcker för Jukkasjärvi socken 1714-1715. Ett fragment som August Ljung inte verkar ha känt till när han sammanställde sitt familjeregister.

Utdrag ur Jukkasjärvi sockens kyrkoräkenskaper.

Samiska släkt- och öknamn i Jukkasjärvi 1828-40.

Drunknade i Jukkasjärvi socken fram till 1920.

PAJALA KYRKOARKIV

Pajala socken 1587-1734 (2007) (PDF-fil). Sammanställning av uppgifter i olika längder. Fördelat by- och släktvis.

Skriftebok för Pajala socken 1731-43 avskrift av Pajalas äldsta bevarade kommunionsbok. Innehåller även uppgifter från Muonionniska fram till 1734.

Husförhörslängder för Pajala socken 1764-71. Avskrifter av två husförhörslängder

ÖVERTORNEÅ KYRKOARKIV

Utdrag ur Övertorneå sockens kyrkoräkenskaper.

DOMBÖCKER

Utdrag ur Domböcker för Torne Lappmark (Jukkasjärvi och Enontekis tingslag) fram till år 1700.

Utdrag ur domböcker för Övertorneå tingslag 1681-1700.

 ÖVRIGT

Bomärken för släkter och gårdar i Tornedalen.

Ur landskapshandlingar för Västerbotten 1539-1617 (spridda år). Huvudsakligen skatte- och saköreslängder rörande Över- och (i mindre grad) Nedertorneå socknar.

Fisketräsk, brukade av personer bosatta i Torne socken 1554.

Sammanställningar av personer som förekommer i olika längder från Övertorneå socken 1539-73.

Älvsborgs lösen för Tornedalen 1571. Samtliga namn som förkommer i längden. I vissa fall har jag också tagit med uppgifter om personernas förmögenheter.

  DIVERSE

Textdelen till boken ”Nybyggarsläkter i Torne lappmark fram till år 1800″. Texten beskriver vissa aspekter av livet i Torne lappmark på 1600- och 1700-talet, samt sättet på vilket Torne lappmark koloniserades (PDF-fil).

Församlingar (socknar) i Tornedalen genom tiderna.

Om Tornedalens namnskick i äldre tid (PDF-fil).

  SLÄKTFORSKNING UTANFÖR TORNEDALEN

Ättlingar till soldaten och kyrkoväktaren Jakob Jonsson Igel i Ingelsrud, Rudskoga socken 1749-1930. (PDF-fil).

Olof Nilssons i Blackstahyttan, Närkes Kil socken, släkt 1713-1930. (PDF-fil).

Släkten Bröms-Brattlöf från Nordmarks socken. (PDF-fil).

Släkten Renát. Släkten härstammar från Moses Jakob, sedermera kallad Gustav Michael Renatus, vilken tillsammans med sin familj och Israel Mandel med familj döptes vid det så kallade ”stora judedopet” i Tyska kyrkan 29 september 1681.(PDF-fil).

Släkten Löthman från Kristinehamn (PDF-fil).

Måns Olofssons i Greggered, Lindome socken, släkt. (PDF-fil).

Johannes Olssons i Stenliden, Forshälla socken, släkt (PDF-fil).

Anders Mårtenssons i Sövestad släkt (PDF-fil). Släktnamn: Görfelt, Rosenberg. (PDF-fil).